Hoe plak je een band U begint met de fiets op te hangen,ofwel u zet de fiets op zijn kop, dit om het wiel vrij te geven zodat u gemakkelijk kunt draaien aan het wiel.

Pak ongeveer drie bandafnemers, liefs kunststof, om de band eraf te halen. Wip met het opstaande lepeltje naar voren onder de draad van de buitenband. Duw deze naar de spaak, en klem deze vast aan een spaak, er zit een kleine uitsparing aan de bandafnemer waar u deze mee kunt klemmen, ofwel haken. Hetzelfde doet u ook met de andere afnemers, zodat de ruimte genoeg is om de band aan een kant eraf te krijgen. Maak een kant vrij van de velg zodat u bij de binnenband kunt. Maak hierbij altijd de ventiel los om de binnenband in zijn geheel te kunnen controleren.

Nu de band eruit is pakt u een emmer met water en een spijkertje (klein) U zet de ventiel terug in de binnenband, en pompt er wat lucht in, dit zodat u genoeg heeft om het lek op te sporen. Dompel de band stukje voor stukje in de emmer met water, dit net zolang tot dat u belletjes ziet, waar de bellen zijn zit ook het lek. Pak het spijkertje en prik het voorzichtig in het lek. Maak de band daarna goed droog om over te gaan op het plakken van de binnenband. Schuur met een klein stukje schuurpapier rondom het lekje, dit om een goede ondergrond te krijgen van het plakken, en dat het wat ruw wordt en goed kan hechten.

Gebruik echte bandenplak die er voor bestemd zijn, geen andere lijmsoorten. Smeer een ruime plek goed in rondom het gaatje. Laat dit even drogen zodat het de kleur weer aanneemt van de binnenband.

In de tussentijd dat de lijm aan het opdrogen is maakt u het plakkertje vrij van het sticker velletje. U smeert nooit het plakkertje in Als u ziet dat de lijm de kleur heeft aangenomen van de binnenband haalt u het spijkertje eruit en legt u het plakkertje er goed en strak op. Dit drukt u goed aan zodat de verbinding goed vast plakt. U laat dit zo’n vijf minuten zitten voordat u er weer wat lucht in doet om te kijken of het gaatje goed gedicht is.

Bent u zeker dat alles goed gedicht is, en dat er geen meerdere gaatjes in de band zitten doet u het volgende voordat u de band terug legt in de buitenband. U gaat met u hand in de binnenband, en u voelt of er geen scherpe delen in de buitenband zitten. Ook controleert u goed de buitenkant van de buitenband om er zeker van te zijn dat de buitenband schoon is van scherpe delen.

Weet u zeker dat de buitenband schoon is dan doet u het volgende. Draai voorzichtig de ventiel weer naar het ventiel gat in de velg. Plaats de ventiel weer terug zoals u deze verwijderd had. Pomp wat lucht in de binnenband zodat u deze mooi rond en zonder vouwen terug kunt leggen in de buitenband. Laat daarna bijna alle lucht eruit lopen om de buitenband weer terug te leggen op de velg. Houd deze met de duim aan een kant goed vast zodat u met de andere duim de band voorzichtig weer erop kunt leggen. Zorg dat de buitenband rondom goed en gelijk in de velg zit, vooral bij de ventiel.

Bij het niet goed en gelijk erop leggen kunt u een bobbel aan treffen in de buitenband. Dit is niet prettig fietsen.

Als alles er weer goed op licht kunt u de band weer goed op pompen, en de fiets weer op twee wielen zetten. Houd de banden goed op spanning om lekkages te voorkomen.